recent posts

Zeenat Begum - Pakistani Singer – with photos ज़ीनत बेगम - पाकिस्तानी गायिका - तस्वीरों के साथ

Zeenat Begum - Pakistani Singer – with photos 

ज़ीनत बेगम - पाकिस्तानी गायिका - तस्वीरों के साथ

------------------------

https://femaleplaybacksinger.blogspot.com/

https://femaleplaybacksinger.blogspot.com/

https://femaleplaybacksinger.blogspot.com/



------------------------

नाम : जीनत बेगम

------------------------

जन्म तिथि : 11 नवंबर 1931

------------------------

जन्म स्थान : मलेरकोटला

------------------------

मृत्यु की तिथि : 11 दिसंबर 2007,

------------------------

मृत्यु स्थान: लाहौर, पाकिस्तान

------------------------

ज़ीनत बेगम, जिन्हें कभी ज़ीनत के नाम से जाना जाता था, एक पाकिस्तानी गायिका थीं। फिल्मों और रेडियो पर गाने गाने के लिए उन्हें द क्वीन ऑफ यस्टरियर के रूप में जाना जाता था।

------------------------

प्रारंभिक जीवन

ज़ीनत बेगम का जन्म शमीम अख्तर 1931 में 11 नवंबर को मलेरकोटला, पंजाब, ब्रिटिश भारत में हुआ था।

------------------------

संगीत व्यवसाय

ज़ीनत बेगम एक वेश्या (कोठेवाली) और एक प्रसिद्ध शास्त्रीय गायिका थीं। उनकी खोज पंडित अमर नाथ ने 1937 के आसपास की थी। पार्श्व गायिका के रूप में उनकी पहली सफलता 1942 में आई जब उन्होंने गोविंद राम की पंजाबी फिल्म मांगती (1942) के लिए गाया और उन्होंने भी बनाया फिल्म में एक अभिनेत्री के रूप में उनकी शुरुआत। फिल्म को लाहौर में निर्मित पहली स्वर्ण जयंती फिल्म के रूप में चिह्नित किया गया था।

------------------------

उनकी पहली हिंदी फिल्म निशानी (1942) थी। उन्होंने पंछी (1944), शालीमार (1946), शहर से दूर (1946) और दासी (1944) सहित अन्य उल्लेखनीय फिल्मों के लिए गाया।

------------------------

ज़ीनत बेगम 1944 में लाहौर से बॉम्बे चली गईं। उन्होंने बॉम्बे में कई संगीत निर्देशकों के लिए गाया, जिसमें पंडित अमर नाथ के छोटे भाई - पंडित हुस्नलाल भगतराम, मास्टर गुलाम हैदर, पंडित गोबिंद राम आदि शामिल थे। उन्होंने भारत में आखिरी फिल्म के लिए गाया था। (1951)। वह पाकिस्तान चली गई और लाहौर रेडियो स्टेशन में शामिल हो गई और 1950 के दशक के अंत तक वहां काम किया। 1947 में पाकिस्तान की स्वतंत्रता के बाद, कई नए पार्श्व गायक पाकिस्तान पहुंचे, जिसने जीनत बेगम के पार्श्व गायन करियर को प्रभावित किया। हालांकि वह 1950 और 1960 के दशक में रेडियो लाहौर की प्रमुख गायिका बनी रहीं।

------------------------

व्यक्तिगत जीवन

ज़ीनत ने अब्दुल जब्बार से शादी की, बाद में 1955 में उनका तलाक हो गया। बाद में उन्होंने सकलैन रिज़वी से शादी की और उनका एक बच्चा भी था।

------------------------

मौत

11 दिसंबर 2007 को लाहौर, पाकिस्तान में उनका निधन हो गया।

---------------

वर्ष फिल्म

---------------

1942 निशानी

1942 मांगती

1943 सहारा

1944 दासी

1944 चांदो

1944 पंछी

1944 गुल बलूच

1945 चंपा

1946 कहन गए

1946 शहर से दूर

1946 रेहान

1946 शालीमार

1946 खुश नसीब

1948 तेरी याद

1949 एक थी लर्किक

1949 कनीज़

1949 फेरे

1950 जाहादी

1950 हमारी बस्ती

1950 2 आंसू

1950 शम्मी

1951 मुखदा

1951 ईद

1951 ग़ैरत

1951 बिलो

1952 शोला

1952 नाथ

1953 सैलाब

1953 इलज़ाम

1963 इक तेरा सहारा

1970 नया सवेरा

1975 मोहब्बत जिंदगी है

---------------

 Zeenat Begum - Pakistani Singer – with photos 

--------------------

Name : Zeenat Begum

--------------------

Date of Birth :  11 November 1931

--------------------

Place of Birth : Malerkotla

--------------------

Date of Death :  11 December 2007,

--------------------

Place of Death :  Lahore, Pakistan

--------------------

Zeenat Begum, sometimes known as Zeenat, was a Pakistani singer. She was referred as The Queen of Yesteryear for singing songs in films and on radio. 

--------------------

Early life

Zeenat Begum was born Shamim Akhtar in 1931 on November 11th at Malerkotla, Punjab, British India.

--------------------

Music career

Zeenat Begum was a courtesan (kothewali) and a renowned classical singer.She was discovered by Pandit Amar Nath around 1937. Her first success as a playback singer came in 1942 when she sang for Govind Ram's Punjabi film Mangti (1942) and she also made her debut as an actress in the film. The film was marked as the first Golden jubilee film produced in Lahore.

--------------------

Her first Hindi film was Nishani (1942). She sang for other notable films including Panchhi (1944), Shalimar (1946), Shehar se Door (1946) and Daasi (1944).

--------------------

Zeenat Begum migrated from Lahore to Bombay in 1944. She sang for several music directors in Bombay, including younger brothers of Pandit Amar Nath – Pandit Husnlal Bhagatram, Master Ghulam Haider, Pandit Gobind Ram etc. The last film she sang for in India was Mukhda (1951). She migrated to Pakistan and joined Lahore Radio station and worked there until the late 1950s. After the independence of Pakistan in 1947, many new playback singers arrived in Pakistan which affected the playback singing career of Zeenat Begum. Though she remained a prominent singer of Radio Lahore in 1950s and 1960s.

--------------------

Personal life

Zeenat married Abdul Jabbar, they later divorced in 1955. Later she married Saqlain Rizvi and they had one child together.

--------------------

Death

She died on 11th December 2007 in Lahore, Pakistan.

---------------

Year Film 

---------------

1942 Nishani

1942 Mangti 

1943 Sahara 

1944 Daasi

1944 Chand

1944 Panchhi 

1944 Gul Baloch

1945 Champa

1946 Kahan Gaye

1946 Shehar se Door

1946 Rehana

1946 Shalimar 

1946 Khush Naseeb

1948 Teri Yaad 

1949 Ek Thi Larki 

1949 Kaneez

1949 Pheray 

1950 Jahad

1950 Hamari Basti

1950 2 Aansoo

1950 Shammi

1951 Mukhda

1951 Eid

1951 Ghairat

1951 Billo 

1952 Shola

1952 Nath

1953 Sailab

1953 Ilzam

1963 Ik Tera Sahara

1970 Naya Savera

1975 Mohabbat Zindagi Hai 

-------------






 .

Zeenat Begum - Pakistani Singer – with photos 

ज़ीनत बेगम - पाकिस्तानी गायिका - तस्वीरों के साथ

No comments:

Powered by Blogger.